©2009 Nethai Media NL  

 
........ Een bredere kijk op Thailand! Headlines..| .Nieuws Special Nieuwsbrief .| .Adverteren. | .Contact

.
De veilingmeester van Christie's
.

.
Lee Towers bij 'Jumbo's nightmare'
.

.
Henk Schiffmacher en zijn 'Louise'
.

.
Gerard Cox en Joke Bruis bij 'Fangi'
.

.
Rob de Nijs schilderde 'Banger Hart'
.

.
Ans Markus: 'The eye of the believer'
 


.
Elephant Parade oprichter Mike Spits na bekendmaking van het eindbedrag samen met Kristian Ebbesen, de organisator van de Elephant Parade in Copenhagen in 2011.


872.500 euro voor de
Aziatische olifanten

.
Was de opbrengst van de eerste Elephant Parade in 2007 in Rotterdam 250.000 euro en in 2008 in Antwerpen 475.000 euro, donderdag 12 november bracht de veiling van 105 kunstolifanten in Amsterdam 872.500 euro op.

Ondersteund door korte verhalen van Mike Spits, een van de oprichters van de Elephant Parade, en Mark Shand, oprichter van de Elephant Family, werd in de oude zuiveringshal van de Westergasfabrief in Amsterdam, met een hartverscheu-rende film over hoe er de laatste decennia met de Aziatische olifant is omge-sprongen, het doel van de veiling nog even duidelijk gemaakt: als we nu niet iets doen zal de olifant over een aantal jaren uitgestorven zijn. Woorden die ook ondersteund werden door Prins Charles van Engeland. Hij zal er zeker bij zijn als in 2010 de olifanten van de Elephant Parade in Londen worden geveild.
.
Na de veiling van de eerste 35 olifanten werd al snel duidelijk dat de 250 aanwezige bieders, die tussen de ruim 700 genodigden zaten, overtuigd waren van de nood-zaak om de Aziatische olifanten van uitsterven te redden. Door de hoge bedragen, die er geboden werden, zou dit wel eens een top avond gaan worden. Zo ging ‘Old map Amsterdam’ van de Thaise kunstenaar Wongpeera Winyaratana weg voor 10.000 euro, werd er op ‘Love’ van Jan des Bouvrie 11.000 euro geboden en ging ‘Full colorphant van Clemens Briels voor 13.000 euro naar een nieuwe eigenaar.
.
De veilingmeester van het veilinghuis Christie’s kon de biedingen in de tweede ronde soms niet meer bijhouden. Binnen een minuut werd de inzet van 2.000 euro voor ‘Simply Black van de Thaise kunstenaar Thammakit Thamboon verhoogd naar een eindbedrag van 18.000 euro. Het zelfde overkwam ‘Louise’ van Henk Schiffmacher die naar een eindbedrag van 19.000 euro ging. De prachtige ‘Iron Elephant’ van de Thaise Luka Boonkerd Kaewdee bracht uiteindelijk het record van deze ronde op: 22.000 euro!
.
Tussen de bedrijven door konden de genodigden genieten van een driegangen menu en luisteren naar optredens van Lee Towers, Gerard Cox, Joke Bruis en Rob de Nijs. Verschillende kunstenaars, waaronder Ans Markus, vertelden waarom ze mee wilden doen aan dit project en hoopten natuurlijk op een recordbedrag voor hun beschilderde olifant.
.
Een ´Thaise´ olifant voor AMSTERDAM!
Het lukte een van de biedsters een bod uit te brengen op het olifantje ´India´ van Tippawan Pokpong. Deze Thaise kunstenares studeerde in 1989 af aan de Faculty
 
.
'India' het olifantje voor Amsterdam!


of Fine Art van de Universiteit van Chiang Mai, Thailand. Tippawan heeft momenteel in veel galeries in Thailand werk hangen. Voor haar moet het een eer zijn dat haar olifantje in Amsterdam mag blijven staan, want met een bod van 6.000 euro werd dit kunst-werk door de stad Amsterdam aangekocht. Waar de olifant uiteindelijk komt te staan is nog niet bekend.

In de derde ronde werd er steeds meer geboden voor de olifanten. Zo ging `No grey area´ van Ilse de Lange weg voor 10.000 euro, ´Guardian Angel´ van de Thai Saharat Kajeekul voor 12.000 euro en ´Wie schrijft die blijft´ van Erik van Houten voor 20.000 euro. ´The eye of the believer´ van kunstenares Ans Markus was een van de sluitstukken, maar bracht ´slechts´ 10.000 euro op.Mag het iets meer zijn?
De echte klapper werd echter gemaakt met de hekkensluiter van de avond: de ´Elephant´ van Corneille. Na een spannende bieding werd er uiteindelijk 42.000 euro geboden, een bod dat nog niet eerder op een olifantje was uitgebracht. De nieuwe eigenaar kwam hiermee wel in het bezit van een echte Corneille!
.
Direct na deze bieding ver-scheen het eindbedrag op de vele schermen in de zaal. Een daverend applaus, blije gezich-ten bij de organisatoren en een gouden regen ondersteunden het fantastische eindresultaat van 872.500 euro.

Thank you!! See you in London in 2010!

12-11-09. Veiling Elephant Parade - Westergasfabriek Amsterdam - Foto's ©2009 Nethai Media